Samarbete – vad innebär det för dig?

Samarbete.
Hur ser det optimala samarbetet ut för dig?
Jag tänker främst på arbetsrelationer.
Vilka ingredienser är viktiga?

Min egen erfarenhet är att allt grundar sig i kommunikation. Och kunskap om kommunikation.
Jag vill berätta om en händelse där jag blev påmind om att inte alla förstår samma humor som jag själv använder mig av.

Jag hade startat en grupp som skulle börja jobba med att börja dra åt samma håll i en verksamhet. I många år hade det varit spretigt men man hade kommit en bit på väg inför den stundande vidareutvecklingen. Nu kom man inte längre utan att behöva börja titta på sig själv och sitt eget ansvar.

Vid min presentation av vilka som skulle jobba med vilka, beskrev jag att jag ville ha en lite annorlunda indelning.
I vanliga fall tycker jag det är bra att blanda erfarenheter, åldrar, kvinnor, män osv. Men denna gång ville jag testa något nytt.
Sex grupper skulle det bli och jag valde att sätta ihop den nyaste nya i en grupp. För att få de senaste rönen, de yngsta, de med nyast ögon och mest öppet sinne i ett gäng.
Sedan gjorde jag samma sak med de som hade mest yrkeserfarenhet, jobbat längst på samma arbetsplats.
Allt för att se vad ”de gamla uvarna” kontra de yngre skulle komma fram till för resultat i uppgiften de fått.

Och se det var DÄR jag trampade i klaveret. En grupp som jag trodde ”lärt sig mig”och min humor, mitt sätt att uttrycka mig och mina, alltid goda intentioner!
Tji fick jag. Dagen efter presentationen fick jag ett telefonsamtal:
”Hej Janet. Tack för igår. Det var lärorikt, spännande och intressant på alla sätt och vis. Och inspirerande! Jag ser fram emot att få jobba på det här sättet.
MEN, det där du sa igår om att en grupp skulle bestå av oss ”gamla uvar”… Jag tog faktiskt illa vid mig. Blev ledsen, faktiskt.

Vi talade en stund om vad jag egentligen ville ha sagt med det uttrycket. Jag berättade att det jag menade var en grupp med massor av erfarenhet, kunskap och kompetens. En grupp som är trygg i sin yrkesroll och som har mycket att lära ut till sina yngre kollegor. Och att, i min värld, är uven en symbol för ett mycket klokt djur. ”Du vet, klok som en uggla”.
Vidare sa jag också till henne att jag tror att de äldre har något att lära av de yngre också och att det på det här sättet skulle bli lättare att hitta det bästa från erfarenheten OCH det bästa från de mer oerfarna.

Jag ägnade en god stund till att utfodra hennes ego och bygga upp det igen och till slut accepterades min goda intention och hon kunde se humorn i det hela.
Samtalet slutade med en skrattande kvinna i andra änden av luren. Där hon avslutar med att säga: ”Det är så bra med dig för jag är alltid på så bra humör när vi har talats vid och får alltid skratta en stund”.

Så kan det vara :)!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *