Har du som chef rätt chef?

Läste en artikel om varför fler och fler chefer önskar byta jobb.

Det fick mig att reflektera över varför. Kan det ha att göra med att man som chef inte får det stöd man
behöver av sin egen chef?
Jag funderar över vem som tar hand om chefernas arbetsmiljö. Tyvärr är det nog så att det får de ofta ta hand om själva.
Vi lever i en tid där det gungar omkring oss av och till. Konjunkturer går upp och ner och hjulen snurrar allt snabbare.
I detta ska chefen jobba för både bättre kvalitet och ekonomisk effektivitet, dvs öka vinsten och jobba för att företaget blir mer konkurrenskraftigt.
Dels vad gäller varor och tjänster men också när det gäller anställda.
Vi jobbar mer och mer med medarbetare som kräver att få svar på alla sina varför-frågor (vilka jag gillar). De nöjer sig inte med att saker och ting ”bara är för att de alltid varit så”. Sunt!
Någon myntade uttrycket ”all sk…t (ursäkta uttrycket) kommer uppifrån precis som allt det goda kommer från samma håll”. Kan önskan om att söka sig från chefsskapet ha att göra med att den högsta ledningen i företagen inte tar hand om sina chefer?
Vad är det då de behöver ta hand om, tänker jag? Av egen, lång, erfarenhet vet jag att om jag som chef och ledare inte har en sund och klok ledare som chef så blir det mycket svårare att själv vara den goda förebilden och stödet till medarbetarna. Det går ett tag men sedan börjar orken tryta.
De goda exemplen jag har erfarenhet av är de chefer och ledare som jobbar med tillit till sina chefer och medarbetare. Som vågar delegera och som vågar låta sina chefer utvecklas i sitt ledarskap. Och som jobbar med öppenhet och delaktighet.
Det är där skillnaden mellan chef och ledare kommer in i bilden.
För så är det ju: Chef kan vem som helst bli. Det är bara en titel. Ledare däremot, det är något man förtjänar att kalla sig. Som ledare gäller det att, varje dag, jobba för att förtjäna att vara en förebild för sina medarbetare, enligt mitt sätt att se det.
Visst fallerar vi ibland för vi är ju människor vi också. Men, som jag brukar säga, tre fel om dagen är ok bara man lär sig av dem.
Så hur ser lösningen ut för att få dessa chefer att fortsätta på sina poster och samtidigt både leverera och må bra?
För vi kommer alltid att behöva massor av duktiga ledare i våra företag. Då måste vi också ha en plan för att attrahera till dessa jobb.
Jag tror att vi måste förändra attityden kring chefsskapet. Hur? det finns det många svar på så jag kommer att återkomma till det här ämnet framöver.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *